Privacyinstellingen

This post is also available in: English 日本語 Français Español Deutsch Српски Português Български 简体中文

Met Vivaldi’s privacyinstellingen heb je het beschermen van je privégegevens stevig in handen.

Standaard hebben we elke instelling aan- of uitgezet op grond van wat we in het beste belang van onze gebruikers achten, maar uiteraard kun je elke optie naar eigen inzicht instellen via Instellingen > Privacy.

Privacyinstellingen

Google phishing- en malwarebescherming

Googles Safe Browsing API, standaard ingeschakeld, houdt de website die je bezoekt tegen een zwarte lijst van bekende verdachte sites met phishing en kwaadwillende programmatuur voordat de site geladen wordt. Als de site op de zwarte lijst staat, krijg je een waarschuwing en wordt je aangeraden naar de vorige website terug te keren.

Om je privacy te beschermen, wordt geen lijst van door jou bezochte websites naar de aanbieder van deze dienst gestuurd, maar krijgt Vivaldi een bestand dat elke kwaadaardige url omschrijft volgens een benaderingsmethode.

Navigatiefouten verhelpen met een dns-dienst van Google

Googles dns-dienst (domain name system) geeft je het ip-adres van de website die je wilt bezoeken, als je internetaanbieder dat niet goed heeft afgehandeld (in sommige gevallen hebben internetaanbieders onjuiste dns-servers).

De adressen van Googles dns-server (8.8.8.8. en 8.8.4.4.) zijn vast geprogrammeerd in Chromium, waarop Vivaldi draait. De instelling staat standaard aan, maar kan worden uitgeschakeld via Instellingen > Privacy.

Een Google-dienst gebruiken voor automatisch invullen

Voor beter gebruiksgemak slaat de browser je formuliergegevens op (zoals ingevoerde adressen en betalingsdetails) en vult deze gegevens automatisch in als een website de volgende keer een soortgelijk formulier bevat. Deze functie wordt aangeboden door Google, maar geen van de door jou ingevoerde gegevens wordt naar Google gestuurd, alleen het soort gegevens dat je indient.

Om invoerwaarden te bewerken of wissen, of automatisch invullen helemaal uit te schakelen, ga je naar chrome://settings > Automatisch aanvullen > Betaalmethoden / Adressen en meer.

Zoeksuggesties

Zoeksuggesties zijn standaard uitgeschakeld, omdat alles wat je intikt naar de geselecteerde zoekmachine wordt gestuurd, ook als je de zoekopdracht niet voltooit.

Je kunt dit apart in- of uitschakelen voor:

allebei te vinden in Instellingen > Zoeken en Instellingen > Privacy.

Zoeksuggesties inschakelen voor geselecteerde zoekmachines

Om alleen suggesties te krijgen van zoekmachines die je vertrouwt, ga je naar:

1. Instellingen > Zoeken > Zoekmachines;
  2. Kies de zoekmachine waar je geen suggesties van wilt krijgen;
  3. Maak daar het veld Url voor suggesties leeg;
  4. Klik Opslaan.

Inhoud blokkeren

Vivaldi blokkeert standaard advertenties op sites met schadelijke reclamepraktijken. Lees meer op onze Helppagina over het blokkeren van misleidende advertenties.

Niet traceren

In Instellingen > Privacy kun je de optie Websites vragen mij niet te volgen inschakelen. Dit is een vriendelijk verzoek aan websites om geen traceercookies te plaatsen. Dit kunnen ze echter gewoon negeren, en meestal zijn degene die je wilt mijden nu net degene die het slechtst naar je verzoek luisteren.

Doorgifte WebRTC ip-adressen

Het doorgeven van het ip-adres voor de beste WebRTC-prestaties (Web Real-Time Communication) is vooral een punt voor gebruikers die internetten over een vpn-verbinding en die hun ip-adres willen verbergen, ook voor websites die WebRTC gebruiken om het echte ip-adres te achterhalen.

In Vivaldi is de doorgifte van het adres standaard ingeschakeld waardoor websites je ip-adres kunnen zien, al is dat doorgaans slechts het ip-adres van het interne netwerk. Deze instelling uitvinken zal je privacy vergroten maar kan problemen geven met hoe websites functioneren.