Aangepaste snelbediening

This post is also available in: English

Elke fervente internetter vindt wel dat je met sneltoetsen doelmatiger kunt browsen. Maar hoe een ander met sneltoetsen werkt, werkt voor jou misschien niet. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat je in Vivaldi alles op meerdere manieren kunt bedienen.

Of je nu liever navigeert met je toetsenbord, muis of een uniek hulpmiddel zoals snelcommando’s: het is jouw keus! Ze zijn allemaal beschikbaar en je kunt ze zo verder aanpassen.

Sneltoetsen

Ben jij zo iemand die “nooit zijn handen van het toetsenbord haalt”? Dan ben je vast al een autoriteit op het gebied van sneltoetsen. In Vivaldi ben je uiterst flexibel in hoe je die kunt inzetten.

Elke sneltoets is aanpasbaar, van de gebruikelijke zoals terug- en vooruitgaan en tabs openen en sluiten, tot geavanceerdere hulpmiddelen zoals schermopnames maken en je eigen webpanelen bereiken.

• Hoe kan ik ze aanpassen? Open Instellingen → Toetsenbord, zoek de opdracht op die je wilt bewerken en tik je nieuwe sneltoets in in het invoerveld.

Instellingen sneltoetsen

Vivaldi-tip

Je kunt spieken. Als je veel eigen sneltoetsen gebruikt, kun je gaandeweg het spoor bijster raken. We leven met je mee. Open een spiekbriefje met Ctrl + F1 / ⌘ F1 om een lijst met je huidige sneltoetsen te zien.

Muisgebaren

Aan het andere uiteinde bieden we muisgebaren, voor diegenen die graag één hand stevig op hun muis houden. Net als met sneltoetsen kun je met muisgebaren zo’n beetje alles in Vivaldi doen, maar dan met een vlugge veeg met de muis.

Gebaren voer je doorgaans uit door de rechtermuisknop in te drukken en dan een patroon te tekenen. Gebruik je een trackpad? Geen nood! Gebruik dan gewoon de Alt-toets en veeg maar raak.

• Hoe kan ik ze aanpassen? Open Instellingen → muis om te zien welke gebaren standaard ondersteund worden. Als je zelf een nieuw gebaar wilt toevoegen, zoek je de betreffende opdracht op, klik je op Verder en teken je het nieuwe gebaar in het gemarkeerde vak. Na het opslaan is je nieuwe gebaar gelijk te gebruiken.
  • Bestaande gebaren bewerk je, je raadt het al, met de knop Gebaar bewerken onder de opdracht in de instellingen.

Vivaldi-tip

Bekijk onze videohandleiding aangepaste muisgebaren aanmaken voor meer details!

Snelcommando’s

Alweer een krachtig hulpmiddel voor toetsenbordfanaten! Met Vivaldi’s snelcommandomenu kun je vanalles uitvoeren vanaf een eenvoudige interface die eruitziet als een opdrachtregel. Dit menu kun je openen met één toetsaanslag (standaard F2 / ⌘E) en dan kun je navigeren naar open tabs, je bladwijzers en geschiedenis doorzoeken of opdrachten in de browser uitvoeren.

Natuurlijk kun je via snelcommando’s ook zoekopdrachten uitvoeren met elke gewenste zoekmachine (zolang die maar in je zoekinstellingen staat). Als je alleen je zoekterm intikt, kun je zoeken met de standaard zoekmachine. Je kunt zoeken met een andere geïnstalleerde zoekmachine door de bijnaam van de zoekmachine in te tikken vóór de zoekterm (bv. “w browsers” om in Wikipedia te zoeken).

• Hoe kan ik ze aanpassen? Open Instellingen → Snelcommando’s om de werking aan te passen en te bepalen welke resultaten je wilt zien als je iets intikt.
  • Je kunt snelcommando’s ook openen met een eigen sneltoets of muisgebaar; stel dit in via Instellingen → Toetsenbord / Muis.

Snelcommando's

Vivaldi-tip

Je kunt je favoriete websites rechtstreeks vanuit de snelcommando’s openen met behulp van bijnamen.

• Open je bladwijzers en ken een bijnaam toe aan een van je favoriete sites (bv. “viv” voor https://vivaldi.com).
  • In de instellingen voor snelcommando’s vink je ‘Openen zodra bijnaam overeenkomt’ aan, onder Bladwijzers.
  • Open de snelcommando’s (F2 / ⌘E) en tik de nieuwe bijnaam in.
  • En voilà! Je hoeft niet eens meer op Enter te drukken en je bladwijzer is al automagisch geopend.