Gepatenteerde html5-media op Linux

This post is also available in: English 日本語 Русский Français Español Deutsch Српски Українська Български 简体中文

Onder gepatenteerde html5 audio en video vallen alle mediatypes die gepatenteerd zijn, zoals H.264 (video) en AAC (audio).

Ondersteuning testen

Om de ondersteuning voor media te testen, kun je de volgende testvideo proberen af te spelen.

Ondersteuning voor gepatenteerde media installeren

Als de testvideo niet afspeelde:

1. Open de Terminal (opdrachtregel)
  2. Voer het volgende uit:
    sudo /opt/vivaldi/update-ffmpeg
  3. Herstart de browser

Het bovenstaande gaat uit van de normale (stabiele) installatielocatie met officiële (rpm/deb-) pakketten. Als het pad verkeerd is of je krijgt een foutmelding “command not found”, open dan vivaldi://about en kijk naar de regel Uitvoerbaar pad om te kijken waar Vivaldi geïnstalleerd is, en pas het bovenstaande hierop aan.

Als je hier geen rechten toe hebt, of je wilt liever geen sudo gebruiken, lees dan “Running the the Vivaldi Linux update-ffmpeg and update-widevine scripts without using root“.

Niet-officiële (niet-deb/rpm-) pakketten

Gebruik je een Linux-distributie die niet is gebaseerd op rpm of deb, en het bovenstaande werkte niet, neem dan contact op met de partij die het Vivaldi-pakket voor jouw distributie onderhoudt, om assistentie te krijgen indien gepatenteerde media niet werken na de installatie. Als ze niet weten hoe dit op te lossen, kun je ze ook voorstellen te verwijzen naar deze handleiding over hoe gepatenteerde media te configureren in niet-officiële Vivaldi-pakketten voor Linux.

Problemen oplossen

Als de testvideo hierboven nog steeds niet werkt, dien dan een bug in en vermeld dat je Linux draait en geen gepatenteerde media kunt afspelen. Geef ook aan welke Linux-distributie en versie je gebruikt.

De meeste audio- en videostreamingdiensten hebben ook Encrypted Media Extensions nodig om te werken. Als je bovenstaande testvideo wel kunt afspelen maar nog steeds problemen ervaart met streamingdiensten, kun je ook onze handleiding raadplegen voor Widevine CDM (voor EME/DRM-ondersteuning) op Linux.