E-mailaccounts toevoegen en beheren

This post is also available in: English 日本語 Français Español Deutsch Српски Português Български 简体中文

Het e-mailprogramma inschakelen

Wil je Vivaldi Mail gebruiken, zorg er dan voor dat je e-mail, kalender en nieuwsstromen hebt ingeschakeld in Instellingen > Algemeen > Productiviteitsfuncties. In een schone installatie of met een nieuw gebruikersprofiel kies je de optie “Op volle sterkte” in het welkomstscherm.

Een account toevoegen

Om je eerste e-mailaccount toe te voegen aan Vivaldi Mail:

1. Ga naar de e-mailinstellingen, ofwel door:
  2. Geef je e-mailadres op, kies of je account IMAP (aanbevolen) of POP moet zijn en klik op Doorgaan.
    Vivaldi probeert dan automatisch de serverinstellingen op te halen. Als dat niet lukt, voeg ze dan handmatig toe. Om de serverinstellingen te achterhalen, controleer je de documentatie van je e-mailaanbieder.
  3. Voer het aanmeldwachtwoord van je mailaccount in. In het geval van Gmail volg je de instructies van Google in het pop-upscherm.
  4. Zodra het account is toegevoegd, kun je de afzendernaam en ondertekening voor je berichten toevoegen.
  5. Je kunt ook het volledig binnenhalen van berichten inschakelen (dan worden berichten en bijlagen al van de e-mailserver opgehaald nog voor je het bericht aangeklikt hebt), offline accounts instellen en de serverinstellingen nog eens controleren.

Om meer e-mailaccounts toe te voegen:

1. Ga naar Instellingen > E-mail > E-mailaccounts;
  2. Klik op Knop Toevoegen Account toevoegen onder de lijst met al toegevoegde e-mailaccounts.
  3. Geef je e-mailadres op, kies of je account IMAP (aanbevolen) of POP moet zijn en klik op Doorgaan.
  4. Voer het aanmeldwachtwoord van je mailaccount in. In het geval van Gmail volg je de instructies van Google in het pop-upscherm.

Google OAuth

Met Google OAuth meld je je niet alleen aan bij Google Mail en Agenda, maar ook bij je Google-account voor andere diensten van Google die je in je profiel open hebt (bv. als YouTube in een Tab open staat). Als je dit niet wilt, heb je drie mogelijkheden:

Optie 1 – Gescheiden profielen met OAuth

Je kunt een nieuw gebruikersprofiel aanmaken specifiek voor Mail en Agenda om alles gescheiden te houden. Vervolgens gebruik je gewoon OAuth zonder dat dit op je andere profielen effect heeft. Gedetailleerdere instructies vind je hier.

Optie 2 – Met authenticatie in twee stappen

Voor deze optie dien je een app-wachtwoord in te stellen in je Google-account. Je moet ook authenticatie in twee stappen ingeschakeld hebben.

Optie 3 – Zonder authenticatie in twee stappen

Je kunt ook gaan naar myaccount.google.com/lesssecureapps en toestaan dat ‘minder veilige apps’ je normale wachtwoord kunnen gebruiken.

IMAP vs POP3

Met IMAP (Internet Mail Access Protocol) worden je berichten en mailmappen op de server bijgehouden. Elke wijziging die je in het mailprogramma aanbrengt wordt weerspiegeld op de server, en andersom. Met IMAP kun je je e-mailaccount toevoegen aan zoveel programma’s als je wilt, en je kunt je e-mail blijven gebruiken via de webmailinterface van je e-mailaanbieder

Met POP3 (Post Office Protocol versie 3) zal het mailprogramma je berichten downloaden en opslaan op de computer zodra ze op de mailserver aankomen, om ze daarna doorgaans te verwijderen van de server. Vivaldi verwijdert de berichten niet automatisch van de server, maar dit kun je inschakelen in Instellingen > E-mail > E-mailaccounts > kies je account > Serverinstellingen.

Berichten volledig binnenhalen

Als je voor een e-mailaccount ‘Berichten volledig binnenhalen’ inschakelt, zal alle inhoud van je berichten worden geïndexeerd in de e-maildatabase nog voor je het bericht opent. Met volledig binnenhalen verbeter je de zoekresultaten en kun je berichten gemakkelijk benaderen als je offline bent.

Een account bewerken

Om naam, ondertekening of wachtwoord aan te passen of de serverinstellingen van het account te controleren:
1. Ga naar Instellingen > E-mail > E-mailaccounts;
2. Kies het te bewerken account;
3. Werk de gegevens bij.

Wijzigingen worden vanzelf opgeslagen.

Een account verwijderen

1. Om je e-mailaccount uit Vivaldi Mail te verwijderen:
  2. Ga naar Instellingen > E-mail > E-mailaccounts;
  3. Kies het account uit de lijst;
  4. Klik op de knop E-mailaccount verwijderen.
  5. Je kunt kiezen of je de berichten op je computer wilt laten staan of niet.
  6. Klik Verwijderen.