Paneel Bladwijzers

This post is also available in: English 日本語 Français Español Deutsch Српски Български 简体中文

In Vivaldi kun je je bladwijzers beheren vanuit het paneel Bladwijzers, de bladwijzerbeheerder, de bladwijzerbalk en het menu Bladwijzers. In dit artikel richten we ons op het paneel Bladwijzers.

Het paneel Bladwijzers benaderen

Om bladwijzers vanuit het paneel te benaderen, kun je het volgende doen:

Paneel bladwijzers

Bladwijzers beheren in het paneel

Een nieuwe bladwijzer toevoegen

Om een nieuwe bladwijzer in het paneel toe te voegen:

• Klik op de knop Knop Toevoegen Bladwijzer toevoegen aan de bovenkant van het paneel;
  • Rechtsklik in het paneel en kies:
    • Bladwijzer toevoegen,
    • Huidige pagina toevoegen aan bladwijzers,
    • Alle pagina’s toevoegen aan bladwijzers;
  • Open het paneel Bladwijzers en versleep de knop Website-informatie links in het adresveld naar het paneel.

Een bladwijzer openen

Om een bladwijzer te openen:

• Dubbelklik op een bladwijzer;
  • Selecteer deze en druk op Enter op het toetsenbord (op macOS is dit Spatie);
  • Rechtsklik op de bladwijzer en kies:
    • Openen in nieuwe tab,
    • Openen in achtergrondtab,
    • Openen,
    • Openen in nieuw venster,
    • Openen in privévenster;
  • Gebruik de muisgebaren Koppeling openen in nieuwe tab of Koppeling openen in achtergrondtab.

Een bladwijzer aanpassen

Om de titel, koppeling, bijnaam, beschrijving en miniatuur van een bladwijzer te veranderen, selecteer je deze en pas je de gegevens aan in de informatiesectie onderaan het paneel.

Om alleen de titel aan te passen, kun je:

• langzaam twee keer klikken op de bladwijzer of map, of
  • rechtsklikken op de bladwijzer of map en Hernoemen kiezen.

Aangepaste miniaturen

Bladwijzerminiaturen zijn een uitstekende manier om bladwijzers visueel van elkaar te onderscheiden en worden het meest gebruikt op de snelkiezer. Om een miniatuur te wijzigen:

1. Selecteer de bladwijzer of map;
  2. Zweef boven de bestaande miniatuur of afbeeldingsruimte;
  3. Klik op de knop Knop Toevoegen Eigen miniatuur kiezen;
  4. Kies een afbeelding uit je bestanden.
Miniatuur van bladwijzer

Je kunt ook klikken op de knop Knop Herladen Miniatuur bijwerken om een schermafbeelding van de website te gebruiken als miniatuur.

Bladwijzergegevens weergeven of verbergen

Dubbelklik op de scheidingslijn tussen de lijst met bladwijzers en de informatiesectie om de sectie al dan niet weer te geven.

Om de grootte van de sectie te veranderen, plaats je de muisaanwijzer op de bovenrand en versleep je de muis naar boven of beneden.

Een bladwijzer verwijderen

Om een bladwijzer te verwijderen, selecteer je deze en:

• druk je op Delete op je toetsenbord; of
  • klik je op de knop Verwijderen bovenaan het paneel; of
  • rechtsklik je op de bladwijzer en kies je Verwijderen.

Verwijderde bladwijzers komen in de map Prullenbak Prullenbak, vanwaar je ze:

• terug kunt zetten door de verwijderde bladwijzer weg te slepen uit de map Prullenbak, of
  • definitief kunt verwijderen door te rechtsklikken op de map Prullenbak Prullenbak en Prullenbak legen te kiezen.

Bladwijzers ordenen

Bladwijzers sorteren

Je kunt bladwijzers sorteren op titel, adres, bijnaam, beschrijving, aanmaakdatum of handmatig. Klik op de balk (standaardnaam Handmatig sorteren) net boven de bladwijzerlijst om de sortering aan te passen. Klik op de pijl rechts om oplopend of aflopend te sorteren.

Sorteringsmenu in paneel bladwijzers

Scheidingslijnen tussen bladwijzers

Als je je bladwijzers handmatig sorteert, kun je een scheidingslijn toevoegen om bladwijzers en mappen op te delen. Om een scheidingslijn toe te voegen, rechtsklik je ergens in de bladwijzerlijst en kies je Nieuwe lijn uit het contextmenu. Zo nodig kun je deze naar de juist plaats verslepen.

Bladwijzermappen

Om een nieuwe map aan te maken, kun je:

• klikken op de knop Mappictogram Nieuwe map bovenaan het paneel, of
  • rechtsklikken in het paneel en uit het contextmenu Nieuwe map kiezen.

Om een nieuwe submap aan te maken, kies je de bovenliggende map en vervolgens:

• Klik op de knop Mappictogram Nieuwe map, of
  • Rechtsklik op de bovenliggende map en kies Nieuwe map uit het contextmenu.

Een map gebruiken voor de snelkiezer of bladwijzerbalk

Snelkiezer

Om een map te laten dienen als bron voor je snelkiezer, kun je:

• de map selecteren en Snelkiezer in de informatiesectie aanvinken, of
  • rechtsklikken op de map en uit het contextmenu Gebruiken als snelkiezer kiezen.

Je kunt meerdere mappen weergeven op de snelkiezer.

Bladwijzerbalk

Om een map te laten dienen als bron voor je bladwijzerbalk, kun je:

• de map selecteren en Bladwijzerbalk in de informatiesectie aanvinken, of
  • rechtsklikken op de map en uit het contextmenu Instellen als map bladwijzerbalk kiezen.

Je kunt maar één map gebruiken voor de bladwijzerbalk, maar die map mag wel meerdere submappen hebben.

Bladwijzers zoeken

Gebruik het zoekveld bovenaan het paneel om bladwijzers te zoeken met behulp van de titel, bijnaam of iets in de koppeling of beschrijving.

Je kunt zoekresultaten op twee manieren weergeven. Als een platte weergave waar je alleen de gevonden bladwijzers aantreft, of in een boomstructuur waar je ook kunt zien in welke map de bladwijzer zich bevindt. Om tussen deze weergaven te schakelen:

1. rechtsklik op de bladwijzerlijst;
  2. in het contextmenu kies je Instellingen;
  3. en dan Zoeken met platte weergave of Zoeken met boomweergave.

Om gemakkelijker door je bladwijzerlijst te kunnen bladeren, kun je met twee klikken alle bladwijzermappen tegelijk openen of sluiten: rechtsklik op de bladwijzerlijst en kies dan Alle mappen uitvouwen of Alle mappen samenvouwen.

Bladwijzers importeren en exporteren

Om bladwijzers te importeren vanuit een andere browser of een html-bestand, ga je naar het Vivaldi-menu > Bestand > Importeren uit applicaties of bestanden.

Om bladwijzers als een html-bestand te exporteren, ga je naar het Vivaldi-menu > Bestand > Bladwijzers exporteren.