Tabs openen en sluiten

This post is also available in: English 日本語 Русский Français Español Deutsch Српски Українська Български 简体中文

In Vivaldi bepaal jij hoe je tabs opent en sluit, en recent gesloten tabs heropent. Dit artikel bespreekt de beschikbare opties.

Tabbalk

Tabs openen

Je kunt op meerdere manieren een nieuwe tab openen:

• Klik op de knop Knop Toevoegen Nieuwe tab openen op de tabbalk;
  • Ga naar het Vivaldi-menuknop Vivaldi-menu > Bestand > Nieuwe tab;
  • Tik “Nieuwe tab” in snelcommando’s;
  • Gebruik de sneltoets Ctrl+T (Windows en Linux) of ⌘T (macOS);
  • Voer het muisgebaar voor Nieuwe tab uit: met de rechtermuisknop neerwaarts slepen.

Om koppelingen in nieuwe tabs te openen:

• Houd de Shift-toets ingedrukt en klik op een koppeling;
  • Kies na rechtsklikken Openen in nieuwe tab uit het contextmenu;
  • Voer het muisgebaar Koppeling openen in nieuwe tab (op een koppeling) uit: met de rechtermuisknop neerwaarts slepen.
  • Zweef met de muisaanwijzer boven een koppeling op een webpagina, houd de linkermuistknop ingedrukt en sleep verticaal. Met de linkermuisknop ingedrukt verplaats je de muis dan tot boven de knop Nieuwe tab openen op de tabbalk. Zodra je de muisknop loslaat, wordt de koppeling in een nieuwe tab geopend.
    Als je Tekstselectie in koppelingen toestaan hebt uitgevinkt in Instellingen > Webpagina’s, kun je de koppeling in elke richting verslepen.

Er zijn ook meerdere manieren om een koppeling in een achtergrondtab te openen:

• Houd de Ctrl– of -toets ingedrukt en klik op een koppeling;
  • Kies na rechtsklikken Openen in achtergrondtab uit het contextmenu;
  • Klik op een koppeling met de middelste muisknop;
  • Voer het muisgebaar Koppeling openen in achtergrondtab (op een koppeling) uit: met de rechtermuisknop omlaag en omhoog slepen.

Als je Nieuwe tabs uit koppelingen openen in achtergrond aanvinkt in Instellingen > Tabs > Positie nieuwe tab, zullen koppelingen vanuit bladwijzers en geschiedenis standaard in de achtergrond openen. Als je dit hebt ingeschakeld, zullen ook Koppeling openen in nieuwe tab in het rechtsklikmenu en het dupliceren van een tab leiden tot een nieuwe tab in de achtergrond in plaats van voorgrond.

De vorige/volgende pagina openen in een nieuwe tab

Om de zojuist bezochte pagina of de pagina van waaruit je net bent teruggegaan te openen in een nieuwe tab, houd je de Ctrl / -toets ingedrukt en klik je op de knop Knop Terug in geschiedenis Vorige pagina om het vorige adres te openen, of Knop Vooruit in geschiedenis Volgende pagina om het volgende adres te openen.

Om een adres verder terug of vooruit in de tabgeschiedenis te openen in een nieuwe tab, rechtsklik je op de knop Knop Terug in geschiedenis Vorige pagina of Knop Vooruit in geschiedenis Volgende pagina en houd je de Ctrl– / – of Shift-toets ingedrukt terwijl je op een adres in de lijst klikt.

Tabs sluiten

Om tabs te sluiten:

• Klik op de knop Knop Sluiten Sluiten die verschijnt als je met de muisaanwijzer boven de tab zweeft;
  • Rechtsklik op een tab en kies Tab sluiten;
  • Ga naar het Vivaldi-menuknop Vivaldi-menu > Bestand > Tab sluiten;
  • Gebruik de sneltoets Ctrl+W/⌘W om de huidige tab te sluiten;
  • Voer het muisgebaar voor Tab sluiten uit: met de rechtermuisknop een L-vorm slepen.
  • Dubbelklik op de tab. Vink deze optie aan in Instellingen > Tabs > Tabbediening.
  • Klik met de middelste muisknop op de tab.

Meerdere tabs sluiten:

• Selecteer de tabs die je wilt sluiten met de Shift– of Ctrl / -toets en kies na rechtsklikken voor # tabs sluiten uit het contextmenu.
  • Je kunt ook de tabs selecteren die je open wilt houden met de Shift– or Ctrl / -toets en na rechtsklikken kiezen voor # ongeselecteerde tabs sluiten uit het contextmenu.

Of rechtsklik op een tab en kies voor:

• Tabs rechts sluiten;
  • Tabs links sluiten,
  • Andere tabs sluiten (dit kan ook door te Alt-klikken op de sluitknop van de huidige tab);

Recent gesloten tabs heropenen

De knop pictogram prullenbak tabs Gesloten tabs, helemaal aan het eind van de tabbalk en het paneel Venster, bevat een lijst van onlangs gesloten tabs en vensters gedurende de laatste sessie.

Om een tab te heropenen, open je het menu pictogram prullenbak tabs Gesloten tabs en klik je op de tab of het venster dat je wilt heropenen. Om de laatst gesloten tab snel te heropenen, kun je ook gelijk met de middelste muisknop klikken op de knop pictogram prullenbak tabs Gesloten tabs.

Dit is ook een goede plek om naar je tabs en vensters te zoeken als de browser door welke oorzaak dan ook niet geopend is met de vorige sessie (bijvoorbeeld na een vastloper). Let op dat als de browser meermalen herstart, de geschiedenis van Gesloten tabs wordt gewist.

Voor een volledig overzicht van je bezochte pagina’s kun je als volgt de Geschiedenis openen:

• Ga naar het Vivaldi-menuknop Vivaldi-menu > Extra > Geschiedenis;
  • Klik op Geschiedenis in de bovenste balk op de snelkiezerpagina;
  • Typ “Geschiedenis” in in Snelcommando’s;
  • Gebruik de sneltoets Ctrl+H / ⌘Y.