Синхронизација података прегледача на више уређаја

This post is also available in: English 日本語 Español Português Nederlands Ukrainian Dansk

Помоћу функције синхронизације можете да синхронизујете податке Vivaldi прегледача на више уређаја.

Важно! Синхронизација није намењена за прављење резервних копија података. Ако се подаци локално не чувају ни на једном уређају, не можемо да гарантујемо да ћете их касније моћи вратити.


Први кораци

Да бисте користили синхронизацију, потребно је да имате Vivaldi налог.
Ако још увек немате налог, пријавите се овде.

Приступ подешавањима синхронизације

Кликните на дугме Икона синхронизације Подешавање синхронизације на левој страни статусне траке поред преклопног дугмета панела или отворите Подешавања > Синхронизација.

Икона синхронизације на статусној траци

Прво се пријавите на свој Vivaldi налог помоћу корисничког имена и лозинке за пријављивање.
Ваша лозинка за пријаву се шаље нашим серверима преко безбедне везе и њен хеш се чува у нашој бази података.

Прозор за пријављивање на синхронизацију

Такође морате одабрати лозинку за шифровање која се користи за шифровање ваших података. Ваша лозинка за шифровање се користи локално на рачунару за шифровање података које ћете послати на наше сервере и за дешифровање примљених података. Ваша лозинка за шифровање се никада не шаље нама или било којој трећој страни, што осигурава да ми не можемо дешифровати ваше податке. То такође значи да чак и ако би неко приступио корисничком имену и лозинци за пријаву на ваш налог, немогуће је да сазна лозинку за шифровање, осим ако је ви сами нисте поделили са њим.

Ако не користите лозинку за шифровање, уместо ње ће се користити лозинка за пријављивање на ваш Vivaldi налог. То се снажно не препоручује, јер то значи да шифрујете лозинком коју повремено шаљете путем интернета па је због тога рањивија на нападе.


Синхронизација

Тренутно, Vivaldi подржава синхронизацију следећих ставки:

Подешавања синхронизације

Синхронизација корисничких профила

За синхронизацију података корисничких профила на различитим уређајима, тренутно је потребан засебан Vivaldi налог за сваки профил.

Подаци који се синхронизују су потпуно шифровани од почетка до краја

Подаци које нам шаљете шифрују се на вашем рачунару помоћу лозинке која нам се никада не шаље. Поред тога, сервери на којима се чувају ваши шифровани подаци добро су заштићени од упада како физички тако и са мреже.

При синхронизацији, шифровани подаци се шаљу централном серверу, одакле их може затражити од свих осталих Vivaldi-јевих инстанци само исти корисник. Када једна Vivaldi-јева инстанца пошаље нове податке на синхронизациони сервер, обавештење се одмах шаље свим осталим Vivaldi-јевим инстанцама како би их обавестили да могу да преузму ове нове информације. То значи да бисте промене видели у року од једног минута.

Vivaldi складишти синхронизационе податке на сопственим серверима на Исланду. Ако желите да сазнате више о томе како рукујемо вашим синхронизованим подацима, посетите страницу приватности синхронизације.


Повезивање другог уређаја

Да бисте повезали други уређај на синхронизацију:

  • Отворите подешавања синхронизације;
  • Пријавите се;
  • Унесите лозинку за шифровање;
  • Започните синхронизацију..

Са већим профилима, потребно је неко време да се заврши прва синхронизација између новоповезаних уређаја.

Већина података, попут обележивача и бележака, биће постављени на одговарајуће локације, али за приступ картицама које сте отворили у другој Vivaldi-јевој инстанци (удаљена сесија), потражите дугме Икона синхронизације Удаљене сесије на траци картица, поред Дугме затворених картица Недавно затворених картица.

Икона синхронизације на траци картица

Када се пријавите или омогућите синхронизацију неког типа података, ваши локални подаци се обједињују и поново повезују са оним што постоји на серверу. То се ради на начин који осигурава да нећете изгубити податке. Неке ствари попут обележивача могу се преместити да се подударају са локацијом на којој сервер верује да се налазе.

Када направите промене на синхронизованим подацима на једном клијенту, синхронизација ће на серверима проверити ажурирања, преузеће све нове податке и отпремити промене које сте управо направили. Такође ће покушати да обавести све клијенте рачунара о ажурирању, како би га могли преузети.


Заустављање синхронизације

Када одлучите да зауставите синхронизацију неких типова података, прегледач заборавља на све везе између ваших локалних података и података који се налазе на серверу за синхронизацију. Сви ваши подаци остају на синхронизационом серверу онакви какви су били. Када се изричито одјавите са синхронизације, исто се дешава са свим синхронизованим подацима. Имајте на уму да се затварањем прегледача не одјављујете са синхронизације.


Брисање синхронизованих података

За брисање синхронизованих података са сервера:

  • Отворите подешавања синхронизације;
  • Уверите се да сте пријављени;
  • Кликните на Обриши удаљене податке.

Ако поред брисања података и одјаве са синхронизације, размишљате и о брисању свог Vivaldi налога, имајте на уму да ћете, када се налог избрише, изгубити и приступ свим осталим услугама Vivaldi заједнице као што су веб пошта, форум и блогови и сви подаци ће бити избрисани. Ако и даље желите да наставите, следите упутства на нашој страници помоћи о брисању Vivaldi налога.


Промена или поништавање лозинке за пријављивање на налог

Ако желите да промените лозинку за пријављивање, пријавите се на Vivaldi.net, идите на свој профил (горњи десни угао) и тамо је промените. У случају да сте заборавили лозинку, пошаљите себи е-пошту за поништавање лозинке. Имајте на уму да ако сте одлучили да користите исту лозинку за пријављивање и шифровање, промена лозинке за пријављивање неће аутоматски променити лозинку за шифровање и то ћете морати да урадите одвојено.


Промена или поништавање лозинке за шифровање

Ако сте заборавили лозинку за шифровање или желите да је промените:

  • Отворите подешавања синхронизације;
  • Пријавите се на ваш Vivaldi налог;
  • Кликните на дугме Заборавили сте лозинку?;
  • У искачућем прозору кликните на Обриши синхронизоване податке;
  • Затим поново покрените синхронизацију и унесите нову лозинку.

Ваши подаци ће бити избрисани са Vivaldi-јевих синхронизационих сервера и поново отпремљени са рачунара који користите када унесете нову лозинку. У случају да се синхронизовани подаци локално не чувају ни на једном уређају (нпр. након поновне инсталације ОС-а), синхронизовани подаци ће се нажалост изгубити приликом поништавања лозинке за шифровање.


Пронађите помоћ

Погледајте страницу помоћи за решавање проблема са синхронизацијом и по потреби поднесите извештај о грешци. Форум је такође одлично место за добијање одговора на ваша питања.

Was this page helpful?