Browsergegevens synchroniseren over meerdere apparaten

This post is also available in: English 日本語 Español Português Ukrainian Dansk Српски

Met de synchronisatiefunctie kun je de gegevens uit de Vivaldi-browser synchroniseren over meerdere apparaten.

Belangrijk! Synchronisatie is niet bedoeld voor het maken van een reservekopie. Als de gegevens op geen enkel apparaat lokaal aanwezig zijn, kunnen we niet garanderen dat je ze later nog kunt terugkrijgen.


Aan de slag

Om te kunnen synchroniseren, heb je eerst een Vivaldi-account nodig.
Als je nog geen account hebt, maak er dan hier een aan.

Synchronisatie-instellingen openen

Klik op de knop Synchronisatiepictogram Synchronisatie links op de Statusbalk naast de Paneelschakelaar of open Instellingen > Synchronisatie.

Synchronisatiepictogram op de statusbalk

Meld je eerst aan bij je Vivaldi-account met je bijbehorende gebruikersnaam en aanmeldingswachtwoord.
Je aanmeldingswachtwoord wordt naar onze servers gestuurd over een beveiligde verbinding en wordt in hashvorm opgeslagen in onze database.

Synchronisatie aanmeldingsvenster

Je dient ook een versleutelingswachtwoord te kiezen dat gebruikt wordt om je gegevens te versleutelen. Dit versleutelingswachtwoord wordt lokaal op je computer gebruikt voor het versleutelen van gegevens die je naar onze servers gaat sturen en het ontsleutelen van ontvangen gegevens. Je versleutelingswachtwoord wordt nooit naar ons of enige derde partij verstuurd, zodat wij gegarandeerd nooit jouw gegevens kunnen ontsleutelen. Dit betekent ook dat zelfs als iemand toegang krijgt tot gebruikersnaam en aanmeldingswachtwoord van jouw account, deze onmogelijk het versleutelingswachtwoord kan achterhalen, tenzij je dat zelf hebt gedeeld.

Als je geen versleutelingswachtwoord gebruikt, wordt het aanmeldingswachtwoord van je Vivaldi-account hiervoor gebruikt. Dit wordt sterk afgeraden aangezien je dan versleuteling toepast met een wachtwoord dat je al af en toe over het internet verstuurt en dat dus gevoelig is voor onderscheppingspogingen.


Synchroniseren

Vivaldi kan op het ogenblik de volgende zaken synchroniseren:

Synchronisatie-instellingen

Gebruikersprofielen synchroniseren

Om gebruikersprofielen over meerdere apparaten te synchroniseren, heb je op het ogenblik een apart Vivaldi-account per profiel nodig.

De te synchroniseren gegevens worden end-to-end versleuteld

De gegevens die je naar ons verstuurt, worden versleuteld met een wachtwoord dat nooit naar ons wordt verzonden. Bovendien worden de servers waarop je versleutelde gegevens worden opgeslagen, goed beveiligd tegen fysieke en netwerkindringers.

Tijdens het synchroniseren worden de versleutelde gegevens naar een centrale server verstuurd, van waaruit deze kunnen worden opgevraagd door alle andere Vivaldi-instanties door dezelfde gebruiker. Als een Vivaldi-instantie nieuwe gegevens naar de server stuurt, wordt er gelijk een melding verzonden naar alle andere Vivaldi-instanties om ze in te lichten dat er nieuwe gegevens binnengehaald kunnen worden. Dit houdt in dat je wijzigingen binnen een minuut weerspiegeld moet zien.

Vivaldi slaat synchronisatiegegevens op op zijn eigen servers in IJsland. Wil je meer weten over hoe we omgaan met je gesynchroniseerde gegevens, raadpleeg dan de pagina over synchronisatieprivacy.


Een ander apparaat aansluiten

Om een ander apparaat op synchronisatie aan te sluiten:

  • Open synchronisatie-instellingen;
  • Meld je aan;
  • Voer het versleutelingswachtwoord in;
  • Begin met synchroniseren.

Bij grotere profielen kan de eerste synchronisatie tussen nieuw aangesloten apparaten een tijdje duren.

De meeste gegevens, zoals bladwijzers en notities, worden op de betreffende locatie geplaatst, maar om de tabs te benaderen die je in andere Vivaldi-instanties open hebt staan (sessies-op-afstand), gebruik je de knop Synchronisatiepictogram Sessies-op-afstand op de tabbalk, naast de Knop Gesloten tabs weergeven recent gesloten tabs.

Synchronisatiepictogram op de tabbalk

Als je je aanmeldt of je schakelt synchronisatie van een bepaalde gegevenssoort in, worden je lokale gegevens samengevoegd en gekoppeld met wat er op de server staat. Dit wordt zodanig gedaan dat je nooit gegevens kwijtraakt. Sommige zaken zoals bladwijzers kunnen wel worden verplaatst naar de locatie die de server correct acht.

Als je gesynchroniseerde gegevens op één van je apparaten wijzigt, zal Synchronisatie de servers controleren voor updates, nieuwe gegevens binnenhalen en je net gemaakte wijzigingen uploaden. Synchronisatie probeert ook alle desktopapparaten in te lichten over de wijzigingen, zodat die ze kunnen binnenhalen.


Synchroniseren stoppen

Als je ervoor kiest het synchroniseren van bepaalde gegevenssoorten te stoppen, verbreekt de browser alle koppelingen tussen je lokale gegevens en de gegevens op de synchronisatieserver. Alle gegevens op de server blijven staan zoals ze stonden. Als je je uitdrukkelijk afmeldt van synchronisatie, gebeurt dit voor alle gesynchroniseerde gegevens. Let op dat het afsluiten van de browser je niet afmeldt van synchronisatie.


Gesynchroniseerde gegevens verwijderen

Om gesynchroniseerde gegevens van de server te verwijderen:

  • Open synchronisatie-instellingen;
  • Zorg ervoor dat je aangemeld bent;
  • Klik op Gegevens op de server opnieuw instellen.

Als je, naast het verwijderen van gegevens en het afmelden van synchronisatie, ook overweegt om je Vivaldi-account te verwijderen, bedenk dan dat je ook de toegang tot alle andere diensten van de Vivaldi-gemeenschap kwijtraakt, zoals webmail, forums en blogs, en dat alle bijbehorende gegevens worden verwijderd. Wil je toch doorgaan, volg dan de instructies op onze helppagina over het verwijderen van Vivaldi-accounts.


Aanmeldingswachtwoord van je account wijzigen of opnieuw instellen

Als je je aanmeldingswachtwoord wilt wijzigen: meld je aan op Vivaldi.net, ga naar je profiel (in de hoek rechtsboven) en wijzig het daar. Als je je wachtwoord vergeten bent, laat je jezelf een e-mail sturen om het wachtwoord opnieuw in te stellen. Let op dat als je hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt voor aanmelden en versleutelen, het veranderen van het aanmeldingswachtwoord niet vanzelf je versleutelingswachtwoord zal veranderen; dit dien je apart te doen.


Versleutelingswachtwoord wijzigen of opnieuw instellen

Als je je versleutelingswachtwoord bent vergeten of je wilt het wijzigen:

  • Open synchronisatie-instellingen;
  • Meld je aan bij je Vivaldi-account
  • Klik op de knop Ik ben mijn wachtwoord vergeten;
  • Klik in de pop-up op Gesynchroniseerde gegevens wissen;
  • Daarna kun je weer met Synchronisatie beginnen en een nieuw wachtwoord opgeven.

Je gegevens zullen van Vivaldi’s synchronisatieservers worden verwijderd en opnieuw worden geüpload vanaf de computer waarop je een nieuw wachtwoord invoert. Indien de gesynchroniseerde gegevens op geen enkel apparaat lokaal zijn opgeslagen (bijvoorbeeld na een OS-reset), zullen ze helaas verloren gaan bij het opnieuw instellen van het versleutelingswachtwoord.


Hulpbronnen

Controleer de helppagina Probleemoplosser voor synchronisatie en dien zonodig een bugmelding in. Het forum is ook een uitstekende plek om antwoorden op je vragen te krijgen.

Was this page helpful?