Сверяване на данните на браузъра под Android

This post is also available in: English 日本語 Русский Français Español Deutsch Nederlands Српски Українська Dansk Português Português 简体中文

Сверявайте отметки, пароли, отворени раздели и др. между настолни и мобилни устройства, като се впишете във вашия профил във Vivaldi.

Важно! Свер не е предназначен да се използва като услуга за архивиране на данни. Ако данните не се съхраняват локално на нито едно от устройствата, не можем да гарантираме, че ще може да ги възстановите на по-късен етап.

Достъп до Свер

За да получите достъп до настройките на Свер, преминете към  меню на Vivaldi > Настройки > Свер > Впиши ме/Създай профил.

Първо, впишете се в своя профил във Vivaldi с потребителско име и парола за вписване. Вашата парола за вписване се изпраща до нашите сървъри по защитено съединение и нейният хеш се съхранява в нашата база данни.

В случай че все още нямате профил, създайте нов профил във Vivaldi от прозорец Настройки или на Vivaldi.net. С профил във Vivaldi, освен към Свер, ще получите достъп до форумаVivaldi социално, уебпощата, темите и блоговете.


Шифроваща парола

Ако използвате Свер за първи път, трябва да създадете шифроваща парола, която да се използва за шифроване на вашите данни. Дължината на паролата трябва да е поне 12 знака и в нея може да използвате всякакви букви, цифри и знаци. Препоръчваме да използвате парола, която е различна от вашата парола за вписване. Вашата шифроваща парола се използва локално във вашия компютър за шифроване на данните, които ще изпращате към нашите сървъри, и за разшифроване на получените данни. Вашата шифроваща парола никога не се изпраща до нас или до друга трета страна, което е гаранция, че ние не можем да разшифроваме вашите данни. Това също така означава, че дори ако някой получи достъп до потребителското име и паролата за вписване на вашия профил, той няма как да узнае шифроващата парола, освен ако вие самите не я споделите с него.

Може да се случи така, че да забравите шифроващата парола. Когато данните се съхраняват локално и все още имате достъп до тях, забравянето на паролата не е толкова страшно. Просто трябва да нулирате шифроващата парола и да качите всички данни отново. Ако нямате достъп до данните на браузъра на нито едно от устройствата (например използвате Свер само на едно устройство и се налага да нулирате ОС със загуба на всички данни), възстановяването ѝ изисква да се подготвите за това предварително, като запишете резервен шифроващ ключ на сигурно място.


Резервен шифроващ ключ

Резервният шифроващ ключ е алтернатива на шифроващата парола за разшифроване на сверените данни. Подобно на шифроващата парола, вашият резервен шифроващ ключ никога не се изпраща до нас или до друга трета страна, което е гаранция, че ние не можем да разшифроваме вашите данни. За да е от полза, трябва да запишете ключа на сигурно място, докато с шифроващата парола имате достъп до настройките на Свер.

Записване на резервния шифроващ ключ

  1. Впишете се във вашия профил във Vivaldi в  меню на Vivaldi > Настройки > Свер.
  2. Въведете шифроващата парола.
  3. Отдолу на страницата намерете Резервен шифроващ ключ.
  4. Докоснете Запиши и запишете файла с ключа в устройството.

Ключът е действителен, докато не нулирате отдалечено сверените данни. Препоръчваме да съхранявате файла с ключа на място, което може да преживее нещо непоправимо с вашето устройство, като например външен диск с памет или доверена облачна услуга.

Използване на резервния шифроващ ключ

  1. Впишете се във вашия профил във Vivaldi в Настройки > Свер.
  2. Когато бъдете попитани за шифроваща парола, щракнете върху Зареди шифроващ ключ.
  3. Щракнете върху Зареди и намерете файла с ключа.
  4. Щракнете върху Отвори.
  5. Пуснете сверяването.

Сверяване под мобилно устройство

След като се впишете и въведете шифроващата парола, може да изберете дали да сверявате всички данни или само някои от тях.

Видове данни, които могат да бъдат сверявани:

Разрешаването на предпочитаните от вас настройки веднага ще пусне сверяването.

Страница с настройки на Свер под Android

Първото сверяване, особено при големи профили, може да отнеме известно време, така че може да се наложи да изчакате малко, докато всички сверявани данни се появят в мобилното устройство.


Сверяваните данни се шифроват от край до край

Данните, които изпращате, се шифроват на вашия компютър с помощта на парола, която никога не се изпраща до нас. Освен това сървърите, на които се съхраняват вашите шифровани данни, са добре защитени от проникване както физически, така и от мрежата.

При сверяване шифрованите данни се изпращат до централен сървър, от който могат да бъдат заявени от всички други копия на Vivaldi само от същия потребител. Когато едно копие на Vivaldi изпрати нови данни към сървъра на Свер, до всички други копия на Vivaldi незабавно се изпраща известие, за да ги уведоми, че могат да изтеглят тази нова информация. Това означава, че трябва да видите отразяване на промените в рамките на една минута.

Vivaldi съхранява сверените данни на собствени сървъри в Исландия. Ако искате да научите повече за това как обработваме вашите сверени данни, моля, посетете страницата за поверителност на Свер.


Спиране на сверяването

Когато решите да спрете сверяването на някои видове данни, браузърът забравя всички асоциации между вашите локални данни и данните, намиращи се в сървъра на Свер. Всички ваши данни остават в сървъра на Свер във вида, в който са. Когато изрично се отпишете от Свер, същото се случва и с всички сверени данни. Моля, обърнете внимание, че затварянето на браузъра не води до отписване от Свер.


Изтриване на сверените данни

За да изтриете сверените данни от сървърите:

  1. Отворете настройките на Свер;
  2. Уверете се, че сте вписани;
  3. Щракнете върху Изтриване на отдалечено сверени данни.
  4. В изскачащия диалог щракнете върху Изтрий данните;

За да избегнете загубата на данни, преди да го направите, трябва да се уверите, че всички данни са от страната на клиента. Имайте предвид, че данните ще бъдат качени отново, ако решите да пуснете сверяването отново в бъдеще.

Ако освен изчистването на данните и отписването от Свер смятате да изтриете и своя профил във Vivaldi, имайте предвид, че при изтриването на профила ще изгубите и достъпа до всички други услуги на общността на Vivaldi, като уебпоща, форум и блогове, и че всички данни ще бъдат изтрити. Ако все пак желаете да продължите, следвайте инструкциите в помощната страница изтриване на профили във Vivaldi.


Промяна или нулиране на паролата за вписване в профила

Ако желаете да промените паролата за вписване, впишете се във Vivaldi.net, преминете към своя профил (горния десен ъгъл) и я променете оттам. В случай че не помните паролата, изпратете до себе си е-писмо за нулиране на паролата. Имайте предвид, че ако изберете да използвате една и съща парола за вписване и шифроване, промяната на паролата за вписване няма да промени автоматично шифроващата парола и ще трябва да направите това отделно.


Промяна или нулиране на шифроващата парола

В случай че не помните шифроващата парола и нямате резервен шифроващ ключ, за да разшифровате данните, или просто искате да промените шифроващата парола:

  1. Отворете настройките на Свер;
  2. Впишете се във вашия профил във Vivaldi;
  3. Щракнете върху Забравена парола?;
  4. В изскачащия диалог щракнете върху Изтрий данните;
  5. След това отново върху Пусни повторно Свер и въведете нова парола.

Вашите данни ще бъдат изтрити от сървърите на Свер на Vivaldi и ще бъдат заредени отново от компютъра, който използвате, след като въведете нова парола. В случай че сверените данни не се съхраняват локално на нито едно от устройствата (т.е. след нулиране на ОС) и нямате резервен шифроващ ключ за разшифроване на данните, сверените данни за съжаление ще бъдат изгубени при нулиране на шифроващата парола.


Получаване на помощ

Проверете помощната страница >отстраняване на неизправности със Свер и при необходимост подайте доклад за грешка. Форумът също е чудесно място за получаване на отговори на вашите въпроси.

Беше ли полезна страницата?