Notitiebeheer

This post is also available in: English 日本語 Русский Français Español Deutsch Српски Dansk Português Български 简体中文

Met Vivaldi’s notities kun je ideeën opschrijven of stukjes informatie verzamelen.

Notities openen

Notities zijn snel toegankelijk in het zijpaneel van Vivaldi. Om notitiebeheer in een volledig venster te openen, kun je:

• Op Notities klikken in het navigatiemenu van de snelkiezerpagina;
  • vivaldi://notes intypen in het adresveld; of
  • Rechtsklikken op een notitie in het Paneel Notities en Openen in notitiebewerker kiezen.

Weergave van notitiebeheer

Standaard worden de notities horizontaal weergegeven met de lijst met notities boven en de notitie-inhoud beneden. Om naar een verticale weergave te schakelen, met de notitielijst links en de inhoud rechts, klik je op knop Weergave wisselen Weergave wisselen in de linkerbovenhoek van de notitielijst.

Notities beheren

Notities toevoegen

Om in notitiebeheer een nieuwe notitie toe te voegen:

1. Klik op de knop Knop Toevoegen Nieuwe notitie rechtsboven op de pagina. Als je al enkele notities hebt, kun je ook rechtsklikken op de lijst van notities en uit het contextmenu Nieuwe notitie kiezen.
  2. Schrijf de notitie uit en maak deze op.

Alle nieuwe notities en wijzigingen in bestaande notities worden vanzelf opgeslagen.

Kopiëren naar notitie

Om een notitie toe te voegen vanuit een webpagina:

1. Markeer de tekst.
  2. Rechtsklik op de gemarkeerde tekst en kies Kopiëren naar notitie uit het contextmenu.
    Je kunt ook:
    1. De sneltoets Ctrl+Shift+C / ⌥⌘C gebruiken.
    2. Selectie naar notitie kopiëren” intypen in snelcommando’s.
    3. Een muisgebaar aanmaken voor de actie.

De koppeling en een schermopname van de webpagina worden standaard toegevoegd aan de notitie. Je kunt het automatisch toevoegen van schermopnames uitschakelen in Instellingen > Paneel > Paneel Notities.

Nieuwe notitie met schermopname

Je kunt niet alleen tekst maar ook schermopnames opslaan als notitie. Om een schermopname op te slaan als notitie::

1. Klik op Knop Schermopname Schermopname op de statusbalk;
  2. Kies of je de hele pagina of een selectie wilt opnemen.
  3. Bij Formaat kies je Notitie aanmaken met…;
  4. Klik op Schermopname.

De notitie wordt aangemaakt met de schermopname als bijlage, de koppeling naar de webpagina en de aanmaakdatum. Je kunt nog een titel en notitietekst over de schermopname toevoegen.

Notities bewerken

Om een notitie te bewerken:

1. Klik op een notitie in de lijst van notities;
  2. Pas de inhoud aan in het bewerkingsscherm. Alle wijzigingen worden vanzelf opgeslagen.

Om een notitie te hernoemen:

1. Rechtsklik op de notitie;
  2. Kies Hernoemen;
  3. Pas de titel aan en druk op Enter of klik ergens anders op de pagina.

Je kunt tussen twee soorten bewerkingsschermen kiezen:

• De tekstuele bewerker, waar je gebruik kunt maken van Markdown-opmaak, de html-opmaakopties in de knoppenbalk van de bewerker en de gangbare sneltoetsen.

Tekstuele testbewerker in notitiebeheer

• De visuele bewerker, waar je gebruik kunt maken van de html-opmaakopties in de knoppenbalk van de bewerker en de gangbare sneltoetsen.

Visuele bewerker in notitiebeheer

Als je meer ruimte wilt hebben voor langere notities, verberg je de notitielijst door te klikken op Volledige weergave activeren linksboven in het bewerkingsvenster. Klik op dezelfde knop om de volledige weergave te beëindigen.

Bijlagen

Om afbeeldingen toe te voegen aan notities:

1. Klik op Bijlagen > Bijlage toevoegen rechtsboven in de notitiebewerker;
  2. Zoek het bestand op en voeg het toe als bijlage.

Om bijlagen te bekijken:

1. Klik op Bijlagen rechtsboven in de notitiebewerker;
  2. Klik op de miniatuurweergave. De afbeelding opent in dezelfde tab.

Om een bijlage te verwijderen:

1. Klik op Bijlagen rechtsboven in de notitiebewerker;
  2. Zweef boven het afbeeldingsbestand;
  3. Klik op Bijlage verwijderen.

Notities sorteren

Je kunt notities sorteren op titel, adres en aanmaakdatum. Om notities te sorteren, klik je op de kolomkop waarop je de notities wilt sorteren. Klik nogmaals om de sorteervolgorde om te keren of terug te gaan naar handmatige sortering.

Met handmatige sortering kun je notities herschikken door te slepen.

Notities verwijderen

Om een notitie te verwijderen, selecteer je deze en:

• Druk op Delete op het toetsenbord;
  • Klik op Knop Verwijderen Verwijderen boven de lijst met notities;
  • Rechtsklik op de notitie en kies Verwijderen uit het contextmenu.

Hou Shift of Ctrl / ingedrukt om meerdere notities te selecteren.

Notities importeren

Om notities te importeren:

1. Zorg ervoor dat alle te importeren notities in dezelfde map staan;
  2. Open snelcommando’s (F2 / ⌘E);
  3. Type “Notities importeren“;
  4. Kies de map die je wilt importeren en klik op Map selecteren.

Alle geschikte tekstbestanden in de map zullen als notitie worden geïmporteerd in Vivaldi.

Notities exporteren

Om notities te exporteren:

1. Open snelcommando’s (F2 / ⌘E);
  2. Type “Notities exporteren“;
  3. Kies een map waarnaar je de notities wilt exporteren en klik op Map selecteren.

Alle notities worden opgeslagen als aparte tekstbestanden.

Notitiemappen

Om een nieuwe notitiemap aan te maken:

• Klik op de knop Mappictogram Nieuwe map linksboven op de pagina, of
  • Rechtsklik op de pagina en kies Nieuwe map uit het contextmenu.

Om een nieuwe submap aan te maken, kies je de bovenliggende map en:

• Klik op de knop Mappictogram Nieuwe map, of
  • Rechtsklik op de bovenliggende map en kies Nieuwe map uit het contextmenu.

Je kunt notities van de ene naar de andere map verslepen.

Rechtsklik op de notitielijst en kies Alle mappen uitvouwen om alle notities te zien of Alle mappen samenvouwen om alleen de mappen en notities op het hoogste niveau te zien.

Notities doorzoeken

Om een specifieke notitie te vinden, type je een zoekwoord in in het zoekveld linksboven op de pagina.

Je kunt zoekresultaten laten weergeven in een platte weergave, met daarin alleen de gevonden notities, of een boomweergave, waar je ook de mappenstructuur van de notities ziet. Om van weergave te wisselen:

• Rechtsklik op de notitielijst;
  • Zweef boven Instellingen;
  • Kies voor Platte weergave of Boomweergave.